Monday, September 19, 2016

Kedai Kecil Omak Den!

Assalamualaikum..

Tepat je jarum jam pukul 5. Hero2 dan makbuyung terus bersiap pergi kedai kecil omak den.

Bawah rumah je kedainya, omak den tinggal kat PPR Air Panas je haaa.. jual rojak buah dan air buat sementara waktu. Cukup bulan ni baru mila jual ayam uncle bob katanya.

Duduk tak lama, sebab sampai lambat, pukul 7 dah bersiap tutup kedai, sebab malam memang tak meniaga lampu tak ada. Huhuuuuu

Start akhir bulan baru bermula meniaga malam..

Meh layan buah2an tempatan rojak mak den haaaaa..

Sunday, September 18, 2016

Kisah Ayam Goreng Kunyit MakBuyung

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, erkkk sendawa kekenyangan si makbuyung! Hahaha..

Al-kisah malam ni, selepas seminggu anak-anak cuti sekolah dan esok akan bermula semula hari persekolahan mereka.

Rutin seperti biasa, si emak sibuk menggosok baju anak-anak yang akan ke sekolah esok. 4 orang punya baju sekolah, bersauna hokey omak kat dalam bilik, walaupun kipas angin ko pasang tahap dewa pun, peluh makbuyung tetap mencurah2.

Seperti biasa juga, habis je keje2 menggosok, si emak menyuruh anak2nya tidur dan seperti biasa jugaaaaa mereka akan tanya, maaa lauk ada lagi? Hokey ini sebenarnya memang soalan rutin bagi diorg juga bila suruh tidur. Huuuuuuu. Si emak mmg dah biasa dengan soalan2 itu!
Hero2 omak ni, padahal dah makan masa maghrib tadi, tapi nama pun anak lelaki kan, kikikiki dan tengah membesarrr tangki perut anak2 omak ni like father nyaaaa.. mmg besauuu. Ketahuilahhh, hero2 omak ni kalau dah bertanya macam tu, dan mereka tak dapat makan, mmg tak boleh tidur..

Si ayah pula OT malam, lauk hari ini mmg dah habis. si omak gigih laaaa buka peti ais nak tengok apa yang tinggal. Alaaaaa telur habis, garu2 kepala yang tak terasa gatal pun, sbb selalunya telur goreng dan kicap pun hero2 omak bedall dan memang lauk kegemaran mereka selain lauk2 biasa. Omak memang seluttt tau anak2 omak, bab makan memang diorg tak memilih, kalau diberi ikan masin dan nasi putih + kicap pun diorg makan. Mmg kami dah ajar mereka macam tu.. Sebab kami bukanlah orang ado2. Alhamdulillah anak2 omak semua mengerti.. Selalu omak dan ayah berpesan, ingattt lah wahai anak2 ada lagi orang yang susah lagi daripada kita, tak dapat pun makan nasi, jadi sentiasa bersyukurlah dengan apa yang ada :'). Syukur sangat2 diorg sangat memahami.. sob sob

Hokey nak dijadikan cerita, sbb telur dah tak ada, omak gigih laaaa masak ayam dan kacang panjang yang tinggal kat dalam peti ais ni haaa.. Tercetussslaa ayam goreng kunyit makbuyung untuk si hero2nya!. Omak masak lagi nasi 3 pot ( 1 pot beras makbuyung ni besar 1 tin susu F&N) cer bayangkan.. banyakkan.. hehehee

Bila dah masak panas2, makan pun secara berjemaah.. haaaaaa sekelip mata nasi dan ayam mak laku keraaassss.. Kelebihan keluarga kami bila makan memang tak pernah membazir, alhamdulillah.. syukur. Maklumlahhh keluarga besoorrr heroo je ada 5 orang, termasuk makbuyungg haaa mmg licin leerr.. baru lah hero2 boleh tidur dgn lena. Huuuuuuu

Syukur dgn rezeki hari ini.

Monday, August 22, 2016

Hari Penyampaian Sijil Hoki MSSWPKL

Assalamualaikum..

Dari malam semalam cikgu Amirin dah text, suruh datang awal ke sekolah sebab ada penyampaian sijil katanya.

Hokey, after dapat je sijil kat perhimpunan terus cikgu send pic.. Omak pun hupdate blognya sebagai kenang2an :)..

Bangga dengan Amirin, walaupun tewas dia kuat.. Tak apa lah abang adat pertandingan. Yang penting pengalaman di usia 11 tahun mewakili KL ni yang paling mahal syg :).

Panjang lagi perjalanan kerjayamu. Ma & Pa sentiasa doakan kalian. Impian Ma & Pa nak tengok abang berjaya dengan apa yg diceburi, dan target kami utk masukan abang ke sekolah berasrama penuh sukan. InshaAllah, semoga dipermudahkan :)

Thursday, August 18, 2016

Amirin Sudah Pulang dari Perak ~ HOKI MSSM

Assalamualaikum..

Sebenarnya sebelum ni, aku ada post tentang Amirin telah terpilih untuk mewakili KL ke perlawanan hoki di Perak. Tapi post tu sampai sekarang masih pending, dah tekan untuk publish, tapi tak lepas2 nak publish.. Maklumlah hupdate blog guna handphone je kooo. Hahaha dengan line tenet pun mcm siputtt.. haaa hamik ko, sampai anak aku dah balik pun, x dipublishnya! Krik krik

Hokey, hari yang ditunggu2 telah tiba, selama seminggu kooo anak aku tiada di sisi, pergi ke Perak untuk perlawanan hoki ni. Tapi nasib tak memihak kepada pasukan KL under 12 tahun Lelaki pada tahun ini. KL tewasss.. Tapi tak pa lah, untuk pengalaman Amirin.. InshaAllah tahun depan, cuba lagi yea sayang. Mengharap tahun depan adiknya (Khairul Shahreen) juga turut serta dalam pasukan KL ni..

Hellooo sindrom mak2 of coz ak lalui stat dari Amirin pergi hingga lah saat dia pulang dan berada di depan mata. Hari 1st dia pergi je lambai naik bas, aku dah leleeeeh hokey! Belum lg waktu malam.. Fuh dasyat jugaaa panahan merindui anak rupanya :'(. Memang tak sama perasaan kita bila dia tak der bila pakcik2 dan makcik2 dia ambil 2-3 hari. Sebab kita kenal dan kita percaya kan. Ini dia pergi dengan orang2 yang memang sama sekali aku tak kenali.. Haaaa koo rasa, bengkak juga mata emakkk ni nak.. Tapi alhamdulillah, hari seterusnya ak mula tabah.. dan bila cikgu kirim lak gambar Amirin.. Haaaaa stattt dah aku lalak..  huuuuu haruuu.. belum masuk asrama lg kan nak.. hehehe mak oh mak..

Masa ambil tadi dari Pusat Sukan Cochraine Titiwangsa, macam2 aku tanya, berdas2.. Tapi sebenarnya mata aku dah berkacaaaa sebab dia cakap hari pertama tidur dia rasaaa sunyi :'(.. Mayb tak biasa lagi kan, tapi yang membuatkan air mata aku mula tumpah berjurai2 dia cakap, ramai parents datang. Dia tunggu mama n papa tapi xdaaaaaa. Ayoyoyo nakkk, ayat tuuu paling omak ko tersentuhh. Maafffkan mama syg, siapa yang xnak tengok anak beraksiii.. tapi disebabkan kekangan wang dan papa kene keje syggg mama xle pergi. Tu yg buatkan ma terkilan sebenarnyaaa. Ikutkannnn Amirin g jew Ma terus nak g ikut Amirin :'(. Sob sob sobbbbb.. InshaAllah ma janji, tahun depan kalau Amirin pergi lagi, Mamaaaaaaaa akan pergi jugaaaa.. Ma xnak ulangi dah kesedihan hati ma tak tengok anak ma.

Ini pic yg cikgunya send sebelum mereka pulang ke KL. Amirin, huhuhu mmg dah hitam berkilaaatttt melekat! Pengalaman manis buat dia :). Diusia 11 tahun dapat mewakili KL.. terbaik my son.

Sunday, August 14, 2016

Cara Buat Reben

Assalamualaikum..

Hokey, sejak dua menjak ni, aku tersangatlah rajin untuk mencari cara2 nak buat berbagai barang2 keperluan bayi yang akan aku lahirkan nanti. Lagi2 bila dah tau jantina anak yang akan aku kandungi ini :). Macam2 yang bermain dalam fikiran aku skang ni.. nak buat baby nest, hedband, kasut dan baju dia :).

So kat sini, aku just nak kongsi cara2 nak buat reben yang aku save di dalam hponku.. Ada orang shared di FB, so aku tepekkan disini supaya aku boleh rujuk kembali :).

Mari2 nengok, mudah je sebenarnya nak buat reben (eceh cakap senang je kan, bila buattt, adudududu)

Wednesday, August 10, 2016

25 weeks 6 days ~ Scan Baby

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sekarang dah 26 weeks usia kandungan aku. Sekejap je masa berlalu, tup tup dah besar anak mama dalam perut ni.

Hokey nak dijadikan cerita, sebenarnya pada usia kandungan berusia 20 weeks aku ada pergi scan di Sonoworld Centre Ampang dan aku memilih pakej 1 sebab nak tau jantina baby :). Alhamdulillah, masa scan baby membesar dengan sihat mengikut usia kandungan aku, air ketuban, uri semua ok. Keputusan jantina masa scan 20weeks ni 70% girl :), berbunga2 kooo dalam hati mana tak nya.. Bila dengar sonographer cakap jantina baby awak ni nampak girl sebab 3 line :). Tapi yang membimbangkan aku bila sonographer tu cakap dia boleh bagi kepastian gegirl 70%. Hokey time ni dan hari-hari mendatang aku hanya berdoa dan tidak putus berdoa, semoga kandungan yang aku kandung ini memang benar2 gegirl. 

Sewaktu usia kandungan 25 weeks, rezeki anak yang ku kandung, aku dapat free scan dari pihak Sonoworld Centre Ampang. Ok, masa pergi free scan ni, usia kandungan aku 25weeks 6days. Hokey, masa scan ni, baby memang tak nak tunjuk muka, tunjuk sisi muka jek, pemaluuu koooo.. dari tepi nampak mcm Abang Mikael dia :). Alhamdulillah setelah discan baby dalam keadaan sihat seperti scan sebelum ni. Dan yang paling mengembirakan, memang comfirm it's a girl. Syukur sangat2. Setelah 12 tahun penantian doa kami dimakbulkan. 

Aku memang recommend la kat korang, kalau nak scan pergilah kat Sonoworld ni. Memang terbaik. Aku bagi 5 bintang :). Aku nak repeat scan kat sini lagi diusia kandungan 31weeks ni, inshaAllah.. harapnya my baby dah gebu gebas :).

Semoga anak mama membesar dengan sihat sehingga dilahirkan yea sayang..

Ni pic free scan diusia kandungan 25weeks 6days aku :)

Wednesday, July 20, 2016

Syawal 2016

Assalamualaikum :)
haaa lambat bebenor nak hupdate pasal raya kan, dah nama pun raya, memang sebulan ni tak duduk diam kat rumah. Merata perginya, dari hari raya pertama hingga raya terakhir. 

Raya tahun ni, seperti biasa ke rumah MIL dahulu di Wangsa Maju dan ke Hulu Langat pula bertemu Abahku sebelum pulang ke kampung halamanku.

Tahun ni, giliran kampung ku, Di Layang-Layang, Johor. Tidur semalam disana. Kami berangkat ke Kpg. Istana, Batu Pahat, rumah MIL yang dijadikan Homestay. Sudah 2 tahun kami akan menetap disana sepanjang beraya di Johor.

Kami pulang ke KL pada hari raya ke-4. Alhamdulillah, aku teramat-amat bersyukur kerana diberikan peluang lagi untuk meraikan Syawal ini bersama keluarga tercinta :)

Tema tahun ni: Hijau




Monday, September 19, 2016

Kedai Kecil Omak Den!

Assalamualaikum..

Tepat je jarum jam pukul 5. Hero2 dan makbuyung terus bersiap pergi kedai kecil omak den.

Bawah rumah je kedainya, omak den tinggal kat PPR Air Panas je haaa.. jual rojak buah dan air buat sementara waktu. Cukup bulan ni baru mila jual ayam uncle bob katanya.

Duduk tak lama, sebab sampai lambat, pukul 7 dah bersiap tutup kedai, sebab malam memang tak meniaga lampu tak ada. Huhuuuuu

Start akhir bulan baru bermula meniaga malam..

Meh layan buah2an tempatan rojak mak den haaaaa..

Sunday, September 18, 2016

Kisah Ayam Goreng Kunyit MakBuyung

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, erkkk sendawa kekenyangan si makbuyung! Hahaha..

Al-kisah malam ni, selepas seminggu anak-anak cuti sekolah dan esok akan bermula semula hari persekolahan mereka.

Rutin seperti biasa, si emak sibuk menggosok baju anak-anak yang akan ke sekolah esok. 4 orang punya baju sekolah, bersauna hokey omak kat dalam bilik, walaupun kipas angin ko pasang tahap dewa pun, peluh makbuyung tetap mencurah2.

Seperti biasa juga, habis je keje2 menggosok, si emak menyuruh anak2nya tidur dan seperti biasa jugaaaaa mereka akan tanya, maaa lauk ada lagi? Hokey ini sebenarnya memang soalan rutin bagi diorg juga bila suruh tidur. Huuuuuuu. Si emak mmg dah biasa dengan soalan2 itu!
Hero2 omak ni, padahal dah makan masa maghrib tadi, tapi nama pun anak lelaki kan, kikikiki dan tengah membesarrr tangki perut anak2 omak ni like father nyaaaa.. mmg besauuu. Ketahuilahhh, hero2 omak ni kalau dah bertanya macam tu, dan mereka tak dapat makan, mmg tak boleh tidur..

Si ayah pula OT malam, lauk hari ini mmg dah habis. si omak gigih laaaa buka peti ais nak tengok apa yang tinggal. Alaaaaa telur habis, garu2 kepala yang tak terasa gatal pun, sbb selalunya telur goreng dan kicap pun hero2 omak bedall dan memang lauk kegemaran mereka selain lauk2 biasa. Omak memang seluttt tau anak2 omak, bab makan memang diorg tak memilih, kalau diberi ikan masin dan nasi putih + kicap pun diorg makan. Mmg kami dah ajar mereka macam tu.. Sebab kami bukanlah orang ado2. Alhamdulillah anak2 omak semua mengerti.. Selalu omak dan ayah berpesan, ingattt lah wahai anak2 ada lagi orang yang susah lagi daripada kita, tak dapat pun makan nasi, jadi sentiasa bersyukurlah dengan apa yang ada :'). Syukur sangat2 diorg sangat memahami.. sob sob

Hokey nak dijadikan cerita, sbb telur dah tak ada, omak gigih laaaa masak ayam dan kacang panjang yang tinggal kat dalam peti ais ni haaa.. Tercetussslaa ayam goreng kunyit makbuyung untuk si hero2nya!. Omak masak lagi nasi 3 pot ( 1 pot beras makbuyung ni besar 1 tin susu F&N) cer bayangkan.. banyakkan.. hehehee

Bila dah masak panas2, makan pun secara berjemaah.. haaaaaa sekelip mata nasi dan ayam mak laku keraaassss.. Kelebihan keluarga kami bila makan memang tak pernah membazir, alhamdulillah.. syukur. Maklumlahhh keluarga besoorrr heroo je ada 5 orang, termasuk makbuyungg haaa mmg licin leerr.. baru lah hero2 boleh tidur dgn lena. Huuuuuuu

Syukur dgn rezeki hari ini.

Monday, August 22, 2016

Hari Penyampaian Sijil Hoki MSSWPKL

Assalamualaikum..

Dari malam semalam cikgu Amirin dah text, suruh datang awal ke sekolah sebab ada penyampaian sijil katanya.

Hokey, after dapat je sijil kat perhimpunan terus cikgu send pic.. Omak pun hupdate blognya sebagai kenang2an :)..

Bangga dengan Amirin, walaupun tewas dia kuat.. Tak apa lah abang adat pertandingan. Yang penting pengalaman di usia 11 tahun mewakili KL ni yang paling mahal syg :).

Panjang lagi perjalanan kerjayamu. Ma & Pa sentiasa doakan kalian. Impian Ma & Pa nak tengok abang berjaya dengan apa yg diceburi, dan target kami utk masukan abang ke sekolah berasrama penuh sukan. InshaAllah, semoga dipermudahkan :)

Thursday, August 18, 2016

Amirin Sudah Pulang dari Perak ~ HOKI MSSM

Assalamualaikum..

Sebenarnya sebelum ni, aku ada post tentang Amirin telah terpilih untuk mewakili KL ke perlawanan hoki di Perak. Tapi post tu sampai sekarang masih pending, dah tekan untuk publish, tapi tak lepas2 nak publish.. Maklumlah hupdate blog guna handphone je kooo. Hahaha dengan line tenet pun mcm siputtt.. haaa hamik ko, sampai anak aku dah balik pun, x dipublishnya! Krik krik

Hokey, hari yang ditunggu2 telah tiba, selama seminggu kooo anak aku tiada di sisi, pergi ke Perak untuk perlawanan hoki ni. Tapi nasib tak memihak kepada pasukan KL under 12 tahun Lelaki pada tahun ini. KL tewasss.. Tapi tak pa lah, untuk pengalaman Amirin.. InshaAllah tahun depan, cuba lagi yea sayang. Mengharap tahun depan adiknya (Khairul Shahreen) juga turut serta dalam pasukan KL ni..

Hellooo sindrom mak2 of coz ak lalui stat dari Amirin pergi hingga lah saat dia pulang dan berada di depan mata. Hari 1st dia pergi je lambai naik bas, aku dah leleeeeh hokey! Belum lg waktu malam.. Fuh dasyat jugaaa panahan merindui anak rupanya :'(. Memang tak sama perasaan kita bila dia tak der bila pakcik2 dan makcik2 dia ambil 2-3 hari. Sebab kita kenal dan kita percaya kan. Ini dia pergi dengan orang2 yang memang sama sekali aku tak kenali.. Haaaa koo rasa, bengkak juga mata emakkk ni nak.. Tapi alhamdulillah, hari seterusnya ak mula tabah.. dan bila cikgu kirim lak gambar Amirin.. Haaaaa stattt dah aku lalak..  huuuuu haruuu.. belum masuk asrama lg kan nak.. hehehe mak oh mak..

Masa ambil tadi dari Pusat Sukan Cochraine Titiwangsa, macam2 aku tanya, berdas2.. Tapi sebenarnya mata aku dah berkacaaaa sebab dia cakap hari pertama tidur dia rasaaa sunyi :'(.. Mayb tak biasa lagi kan, tapi yang membuatkan air mata aku mula tumpah berjurai2 dia cakap, ramai parents datang. Dia tunggu mama n papa tapi xdaaaaaa. Ayoyoyo nakkk, ayat tuuu paling omak ko tersentuhh. Maafffkan mama syg, siapa yang xnak tengok anak beraksiii.. tapi disebabkan kekangan wang dan papa kene keje syggg mama xle pergi. Tu yg buatkan ma terkilan sebenarnyaaa. Ikutkannnn Amirin g jew Ma terus nak g ikut Amirin :'(. Sob sob sobbbbb.. InshaAllah ma janji, tahun depan kalau Amirin pergi lagi, Mamaaaaaaaa akan pergi jugaaaa.. Ma xnak ulangi dah kesedihan hati ma tak tengok anak ma.

Ini pic yg cikgunya send sebelum mereka pulang ke KL. Amirin, huhuhu mmg dah hitam berkilaaatttt melekat! Pengalaman manis buat dia :). Diusia 11 tahun dapat mewakili KL.. terbaik my son.

Sunday, August 14, 2016

Cara Buat Reben

Assalamualaikum..

Hokey, sejak dua menjak ni, aku tersangatlah rajin untuk mencari cara2 nak buat berbagai barang2 keperluan bayi yang akan aku lahirkan nanti. Lagi2 bila dah tau jantina anak yang akan aku kandungi ini :). Macam2 yang bermain dalam fikiran aku skang ni.. nak buat baby nest, hedband, kasut dan baju dia :).

So kat sini, aku just nak kongsi cara2 nak buat reben yang aku save di dalam hponku.. Ada orang shared di FB, so aku tepekkan disini supaya aku boleh rujuk kembali :).

Mari2 nengok, mudah je sebenarnya nak buat reben (eceh cakap senang je kan, bila buattt, adudududu)

Wednesday, August 10, 2016

25 weeks 6 days ~ Scan Baby

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sekarang dah 26 weeks usia kandungan aku. Sekejap je masa berlalu, tup tup dah besar anak mama dalam perut ni.

Hokey nak dijadikan cerita, sebenarnya pada usia kandungan berusia 20 weeks aku ada pergi scan di Sonoworld Centre Ampang dan aku memilih pakej 1 sebab nak tau jantina baby :). Alhamdulillah, masa scan baby membesar dengan sihat mengikut usia kandungan aku, air ketuban, uri semua ok. Keputusan jantina masa scan 20weeks ni 70% girl :), berbunga2 kooo dalam hati mana tak nya.. Bila dengar sonographer cakap jantina baby awak ni nampak girl sebab 3 line :). Tapi yang membimbangkan aku bila sonographer tu cakap dia boleh bagi kepastian gegirl 70%. Hokey time ni dan hari-hari mendatang aku hanya berdoa dan tidak putus berdoa, semoga kandungan yang aku kandung ini memang benar2 gegirl. 

Sewaktu usia kandungan 25 weeks, rezeki anak yang ku kandung, aku dapat free scan dari pihak Sonoworld Centre Ampang. Ok, masa pergi free scan ni, usia kandungan aku 25weeks 6days. Hokey, masa scan ni, baby memang tak nak tunjuk muka, tunjuk sisi muka jek, pemaluuu koooo.. dari tepi nampak mcm Abang Mikael dia :). Alhamdulillah setelah discan baby dalam keadaan sihat seperti scan sebelum ni. Dan yang paling mengembirakan, memang comfirm it's a girl. Syukur sangat2. Setelah 12 tahun penantian doa kami dimakbulkan. 

Aku memang recommend la kat korang, kalau nak scan pergilah kat Sonoworld ni. Memang terbaik. Aku bagi 5 bintang :). Aku nak repeat scan kat sini lagi diusia kandungan 31weeks ni, inshaAllah.. harapnya my baby dah gebu gebas :).

Semoga anak mama membesar dengan sihat sehingga dilahirkan yea sayang..

Ni pic free scan diusia kandungan 25weeks 6days aku :)

Wednesday, July 20, 2016

Syawal 2016

Assalamualaikum :)
haaa lambat bebenor nak hupdate pasal raya kan, dah nama pun raya, memang sebulan ni tak duduk diam kat rumah. Merata perginya, dari hari raya pertama hingga raya terakhir. 

Raya tahun ni, seperti biasa ke rumah MIL dahulu di Wangsa Maju dan ke Hulu Langat pula bertemu Abahku sebelum pulang ke kampung halamanku.

Tahun ni, giliran kampung ku, Di Layang-Layang, Johor. Tidur semalam disana. Kami berangkat ke Kpg. Istana, Batu Pahat, rumah MIL yang dijadikan Homestay. Sudah 2 tahun kami akan menetap disana sepanjang beraya di Johor.

Kami pulang ke KL pada hari raya ke-4. Alhamdulillah, aku teramat-amat bersyukur kerana diberikan peluang lagi untuk meraikan Syawal ini bersama keluarga tercinta :)

Tema tahun ni: Hijau




 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda disini